Slováci v zápase o všetko podľahli Fínsku. Na šampionáte skončili

11.10.2015 Celý región

Busto Arsizio 11. októbra (TASR) - Slovenskí volejbalisti skončili svoje účinkovanie na majstrovstvách Európy v Taliansku a Bulharsku už v základnej skupine. V nedeľňajšom zápase "o všetko" nezískali proti Fínom ani set a za 102 minút im podľahli 0:3. Definitívne sa umiestnili na 14. priečke.

Zverenci talianskeho kouča Alberta Giulianiho v prvom sete až dvakrát premrhali štvorbodový náskok a z nezvládnutého záveru sa v ďalšom priebehu už nespamätali. Fíni predviedli v nasledujúcich dvoch setoch bojovný výkon, ktorý vďaka búrlivej podpore svojich fanúšikov korunovali mimoriadne cenným víťazstvom. To ich katapultovalo do osemfinále ME z 3. priečky, Slováci skončili s jedným bodom za dva získané sety proti Srbom na poslednom mieste.

Slováci vstúpili do stretnutia výborne. V priebehu krátkej chvíle razom viedli 4:0, na čo fínsky kouč zareagoval oddychovým časom. "Suomi" v ďalšom priebehu spresnili prihrávku a dobre smečovali. Dotiahli sa na 10:11, ale Kohútov blok prinavrátil Giualiniho zverencom vedenie o dva body. To si udržiavali aj v ďalšom priebehu, s blížiacim sa záverom setu však prehrali dve situácie posúdené "jastrabím okom" a opustilo ich šťastie. Fíni sa v hektickom závere dostali vôbec prvýkrát do vedenia (24:23) a hnaní skvelými fanúšikmi dopredu napokon dotiahli set do víťazného konca na 26:24.

Lepší začiatok nestačil slovenským reprezentantom ani v druhom sete. Hoci viedli 3:1 a neskôr aj 5:2, z vypracovaného náskoku nič nevyťažili. Naopak, Fíni sa postupom času dostali na koňa, pričom si za pomoci obetavej bojovnosti, ale i šťasteny vypracovali náskok 17:15, neskôr 20:17. Negatívny priebeh setu zrazil Slovákov do kolien. Takmer všetky bloky na sieti im spadli do autu a keď sa aj vydareným smečom dostali späť do hry, o možnosť vyrovnať ich pripravili opäť dobre hrajúci Fíni. Naštrbená slovenská psychika sa prejavila pri smeči Kohúta za nepriaznivého stavu 20:23, keď poslal loptu z dobrej pozície mimo palubovku a daroval súperovi setbal. Definitívne slovo mal v závere opäť "challenge" a potvrdený prešľap slovenského hráča na podaní znamenal zisk bodu aj setu pre súpera.

Tretie dejstvo malo rovnaký scenár ako obe predchádzajúce. Tesný náskok súpera "Suomi" pohodlne dobehli a od stavu 9:8 dominovali v poli aj na sieti. Získali šesť lôpt za sebou a rozhodujúci náskok z rúk už nepustili. Následne viedli 16:10, no v tej chvíli bol slovenský odpor na prípadný zvrat už len minimálny. Za stavu 20:16 aj 22:17 si severania víťazstvo postrážili a vďaka získaným trom bodom postúpili do osemfinále.

Slováci môžu v budúcnosti tvrdiť muziku

Slovenskí volejbalisti nesplnili cieľ, ktorý si stanovili pred odchodom na kontinentálny šampionát do Talianska. S halou v Busto Arsizio sa rozlúčili už v základnej D-skupine, keď nezvládli nedeľňajší zápas o všetko s Fínmi a prehrali 0:3. Trénera Alberta Giulianiho napriek tomu potešili individuálne výkony niektorých hráčov. Verí, že súčasný slovenský tím môže v budúcnosti tvrdiť muziku, potrebuje však získať skúsené osobnosti.

Giulianiho prvá veľká misia na slovenskej lavičke odštartovala v priebehu augusta a vyvrcholila októbrovou prípravou na taliansky šampionát. Na ten cestoval 14-členný výber s cieľom nespraviť si hanbu a postúpiť zo skupiny. Hoci sa mu druhý zámer nepodarilo naplniť, skúsený kouč videl v hre svojho tímu aj niekoľko pozitív "Bol som spokojný v globále s niektorými faktormi, hráči ma potešili hlavne z individuálneho hľadiska. Myslím si, že tento tím má smerom do budúcna veľký potenciál. Nesmieme však zabudnúť na osobnosti, ktoré mu na druhej strane stále chýbajú. Máme pred sebou veľa práce, aby sme sa zdokonalili," povedal po stretnutí s Fínskom taliansky kouč.

Práve duel proti "Suomi" mal byť pre Slovákov vzhľadom na papierové predpoklady kľúčový. Vývoj v základnej D-skupine to napokon potvrdil, hoci všetko mohlo byť inak, ak by hneď v úvodnom dueli dotiahli do víťazného konca dobre rozohraný zápas proti Srbom. To sa im nepodarilo a "o všetko" nastúpili proti Fínom. Prehra 0:3 však ukázala, že Slovensku na ME niečo chýbalo. "Hodnotenie negatív si nechám pre seba, pretože chýbajúca skúsenosť sa prejavila práve v najdôležitejšom stretnutí. Na druhej strane mám pre slovenských fanúšikov pozitívny odkaz. Všetci chalani do jedného nechali na palubovke srdce, to bolo cítiť z každého jedného. S týmto tímom treba počítať do budúcna," zdôraznil Giuliani.

S vymenovaním pozitív už neotáľal. Hoci ako tím Slováci nedosiahli, čo chceli, potešujúcimi boli individuálne výkony. "Ak by som mal niekoho z tímu vyzdvihnúť, boli by to Paták a Krajčovič. Nechcem podceniť ostatných chalanov, ale títo boli pre mňa najlepší vo vývoji od začiatku prípravy až do nášho konca na majstrovstvách Európy," dodal. S Krajčovičom však v dueli proti Fínom pre zranenie ľavého kolena už nemohol počítať.

Ciele Slovákov pred odchodom na šampionát sa nedotýkali len postupu zo skupiny. V neposlednom rade si chceli definitívne zabezpečiť účasť v olympijskej kvalifikácii. V nej sa po ME predstaví prvých osem tímov z európskeho rebríčka. Giulianiho zverencom patrila pred šampionátom ôsma priečka, pričom zosadiť ich mohlo už len Belgicko. Tomu sa na ME podarilo postúpiť do osemfinále a v prípade veľkého úspechu by Slovákov mohlo predbehnúť. "Pochybujem, že by sa Belgičania dostali do zápasov o medaily. Kvalifikácia by mala byť pre nás aktuálna, tomu veríme všetci," uistil sa Giuliani.

Na záver sa úspešný kouč vrátil k svojmu odkazu, ktorý adresoval slovenským fanúšikom už pri nástupe do funkcie. "Je potrebné, aby bolo v reprezentácii len to najlepšie. Vzhľadom na nejaké absencie a odmietnutia zo strany hráčov nám to tentoraz nevyšlo, ale spravili sme ďalší krok smerom k zlepšeniu svojich možností. Čo bude so mnou po ukončení spolupráce, na to si musíme počkať po konci olympijskej kvalifikácie," uviedol Giualini, ktorého kontrakt vyprší v januári 2016.

ME volejbalistov, D-skupina:
Fínsko - Slovensko 3:0 (24, 22, 22)
zápas trval: 102 minút, rozhodovali: Azevedo (Port.), Piaseckij (Biel.), 3800 divákov

zostavy:

Fínsko: Tervaportti, Sivula, Kunnari, Šumov, Ojansivu, Lehtonen, libero Kerminen (Oivanen, Sinkkonen)

Slovensko: Kohút, Končál, Paták, Michalovič, Ogurčák, Ondrovič, liberá Kubš, Ľ. Nemec (Kriško, Zaťko, Prešinský)

Hlasy po zápase:

Alberto Giuliani, tréner SR: "Bol som spokojný v globále s niektorými faktormi, hráči ma potešili hlavne z individuálneho hľadiska. Myslím si, že tento tím má smerom do budúcna veľký potenciál. Nesmieme však zabudnúť na osobnosti, ktoré mu na druhej strane stále chýbajú. Máme pred sebou veľa práce, aby sme sa zdokonalili. Vedeli sme, že na tento šampionát cestujeme s menej skúseným mužstvom a na to sme trošku doplatili. Hráči ako Nemec, Paták, Krajčovič či iní sú však dobrým základom pre slovenskú reprezentáciu."

Emanuel Kohút, blokár SR: "Každá prehra je krutá. Prehrali sme, je jedno či 0:3 alebo 2:3. Nevyšlo to, škoda. Boli sme trošku zakríknutí, hoci si myslím, že sme pre postup urobili všetko. Fíni však boli lepší, zaslúžene vyhrali."

Ľuboš Nemec, libero SR: "Som rád, že som dostal šancu vycestovať sem a zahrať si proti kvalitným súperom. Zoznámil som sa s iným volejbalom v porovnaní s tým, čo máme doma na Slovensku. Je vidno, že treba veľa pracovať a máme čo doháňať."

František Ogurčák, smečiar SR: "Tento tím mal na viac. Ukázali sme to aj v tomto zápase, bojovali sme, no chýbalo zrejme trošku skúsenosti. Každý zo seba vydal všetko a za toto sa nemusíme hanbiť. Nehrali sme zlý volejbal, ocenili nás aj diváci. Chýbali nám len výsledky."

Peter Ondrovič, blokár SR: "Je mi veľmi ľúto, že sme dvakrát viedli o štyri body a Fínom sa to podarilo otočiť. Mali veľké šťastie, hoci aj my sme spravili niekoľko chýb. Chcem sa však poďakovať trénerovi, že mi dal šancu sa sem dostať. Práve preto to mohlo byť z mojej strany lepšie."

neúplná tabuľka D-skupiny

1. Rusko 2 2 0 6:0 6 **
2. Srbsko 2 2 0 6:2 5 *
3. Fínsko 3 1 2 3:6 3 *
-----------------------------
4. SLOVENSKO 3 0 3 2:9 1

** - postup do štvrťfinále
* - postup do osemfinále
 

Vyberte región